Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2006:30
av Seth Henriksson
 
 
Kyrkovalet 2009 – Ett elektroniskt val på försök?
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att inleda en försöksverksamhet i mindre skala med elektroniska val 2009.

Motivering

Argument för denna försöksverksamhet: Debattartikeln i Kyrkans Tidning 26/27 2006:

”Så kan kyrkovalet bli enklare, billigare, viktigare – och vackrare”

Vid kyrkovalet hösten 2005 låg mycket av fokus – som vanligt – på hur många procent som faktiskt skulle ta sig till valurnorna. Men vart kommer vi egentligen med att fastna i en diskussion om procentsatser hit och dit? Nu under våren har det exempelvis varit studentkårsval i Uppsala, med drygt tio procents valdeltagande. Vi i Svenska kyrkan bör nog under rådande omständigheter vara nöjda med andelen röstande.

Nej, låt oss istället lägga fokus på att göra det val vi har så bra som möjligt – enklare, billigare, viktigare och vackrare. Det kan tyckas vara lång tid kvar till 2009, när det är dags nästa gång. Men stora förändringar tar tid och behöver därför påbörjas redan nu, eftersom det är helt nödvändigt med en reform.

Valet kan bli enklare: I år deklarerade drygt 2,6 miljoner svenskar elektroniskt. Det är ju inte orimligt att tänka sig att också kyrkovalet skulle till stor del kunna ske över nätet. Här finns det dessutom stora möjligheter att på ett enkelt sätt öka kunskapen om nomineringsgrupperna genom en gemensam valwebbplats. När det gäller brevröstning tycker vi att det borde räcka men den enskildes namnteckning, precis som på självdeklarationen. Att få den bevittnad av två personer är för omständligt.

Valet måste bli billigare: Kostnaderna måste stå i proportion till hur många som deltar. I höstas trycktes så många valsedlar upp att de skulle räcka till för att samtliga röstberättigade skulle kunna rösta på samtliga nomineringsgrupper. Det måste helt enkelt gå att hitta ett rimligare system än så. Kanske genom en gemensam valsedel, som distribueras med röstkortet. Där kan den röstande kryssa för den eller de grupper som han heller hon vill rösta på. Vi utgår också från att vårt förslag om röstning över nätet kan bidra till kostnadsbesparingarna. Då kanske vi också kan minska behovet av den generösa men kostsamma förhandsröstningen.

Valet kan bli viktigare: Demokrati är inte bara representativ. Den handlar också om att alla måste få möjlighet att känna sig delaktiga. I Uppsala domkyrkoförsamling hålls exempelvis regelbundna församlingsmöten, av just det skälet. Vi vet också att en del människor lämnar kyrkan i protest mot beslut av olika slag. Här kan möjligheten till dialog i bästa fall ersätta sådana drastiska åtgärder.

Göteborgs kommun genomför i höst ett försök att låta barn i åldrarna 5-11 år rösta på riktigt. Frågorna gäller utseendet på en spårvagn och på bibliotekens nya lånekort. Men det viktiga är inte valets tyngd, utan att människor erbjuds verklig delaktighet, i det här fallet barnen. Svenska kyrkan kan göra motsvarande satsningar på barn och ungdom, både för att stärka demokratin och för att visa att vi tar dopet som medlemsgrund på största allvar. Till målet att göra människor mer delaktiga hör också den stora frågan om möjligheten att fritt välja församlingstillhörighet, även om vi väljer att inte fördjupa oss i den här och nu. Det kan ju exempelvis tyckas vara rimligt att man ska kunna vara valbar i en annan församling än den man bor i, i en stor stad som Uppsala.

Valet kan – slutligen – också bli vackrare: Med bara två val hittills kan det kanske inte räknas som en tradition än, men på flera håll har valdagen kommit att utvecklas till en festdag. Den är inte bara en angelägenhet för förtroendevalda, utan för kyrkan som helhet. Ett tillfälle att visa på enhet och mångfald på samma gång. Det skulle också göra valet så mycket vackrare om valurnan fick stå framme i varje kyrka, istället för i en hyrd främmande lokal.

Martin Garlöv, ordförande i kyrkonämnden, Uppsala

Jonas Lindberg, domkyrkokomminister, Uppsala”

http://www.kyrkanstidning.com/opinion/debatt/2006/debatt26/debatt26_01.asp

En listning av argument

1. Säkerhetsfrågorna

Vilka är de experter på säkerhet som Demokratiutredningen har anlitat?

Vi kan på Internet sköta bankärenden sedan länge, deklarera, beställa varor och resor, boka biljetter m.m. Vad är det som är så extremt farligt med elektroniska kyrkoval (fakultativa till en början)?

2. Valhemligheten

Alt. 1 De röstande får själva avgöra om valhemligheten är så viktig att de inte vågar rösta elektroniskt – alltså en frivillig användning av röstning via Internet (som en första början).

Alt. 2 Förekommer elektroniska val någonstans i världen? Vilka erfarenheter?

Alt. 3 Beslut av Kyrkomötet att införa elektroniska val generellt – alltså enda sättet att rösta.

Den som röstar elektroniskt behöver ju själv inte äga en dator utan kan gå till pastorsexpeditionen för att rösta under kontorstid.

Visst borde det vara möjligt att hitta en lösning före 2009 att säkra valhemligheten?

3. Ekonomin

Demokrati får kosta i Svenska kyrkan men inte hur mycket som helst. Jag kan inte med gott samvete hävda att kyrkan ska lägga ner så mycket pengar vart fjärde år. Hur många prästtjänster får ett kyrkoval kosta? Visst måste kyrkan kunna använda pengarna på ett bättre sätt.

4. Traditioner

Visst är det fint att få gå till en särskild vallokal för att rösta i ett kyrkoval men det skulle vara ännu finare att få gå till en kyrka eller pastorsexpedition för att rösta elektroniskt för den som det vill. Demokratin i kyrkan är gammal – ända sedan medeltiden: prästval och kyrkstämma i kyrkorummet. Och boktryckarkonsten var inte kyrkan sen att börja använda för att sprida sitt budskap. Jag kan inte se att det skulle vara ett helgerån att använda kyrkorummet för ett demokratiskt kyrkoval.

5. Delaktighet och dialog

Olika elektroniska val/enkäter borde kunna användas mera i vår kyrka – för större delaktighet i kyrkliga angelägenheter. Vilka möjligheter har inte kyrkan i framtiden för större delaktighet på olika nivåer för alla kyrkotillhöriga! Varför kan inte kyrkan vara en föregångare här liksom den har varit på det demokratiska området och det tryckta ordet sedan lång tid tillbaka?

6. Konkreta kyrkliga frågor att ta ställning till via elektroniska enkäter

Nu är det tekniskt möjligt att göra billiga enkäter när man vill fråga medlemmarna (sin kod har man fått via röstkortet à la självdeklarationen)!

7. Nytänkande och engagemang

Svenska kyrkan är de facto inte på offensiven i dag även om olika debatter har fått synas mycket i media. Flera lämnar kyrkan, ekonomin försämras hela tiden, färre kyrkobesökare, dop, konfirmander, vigslar, begravningar. Kyrkan utestängs mer och mer från skolavslutningar osv. Vart är vi på väg i Svenska kyrkan?

8. Det gäller att se möjligheterna med den nya tekniken, inte alla svårigheter.

Jag har mycket svårt att se några oöverstigliga hinder med att införa ett alternativ i kyrkovalen: till en början kanske elektroniska val för den som det önskar på samma sätt som när det gäller självdeklaration på Internet.

Det är bättre att Svenska kyrkan provar detta alternativ i tid innan det är för sent och valdeltagandet blir ännu sämre.

Delaktigheten och engagemanget är viktigare än gamla traditioner som bara leder till att ännu flera lämnar kyrkan och den kristna tron.

Tidsfaktorn talar för ett successivt införande av elektronisk röstning. En möjlighet är att stegvis införa elektroniska moment i röstningsförfarandet. Till exempel kunde man vid nästa kyrkoval införa elektronisk förhandsröstning på pastorsexpeditionerna som ett försök.

Uppsala den 20 juli 2006

Seth Henriksson

Previous PageAlla motionerNext Page